Restaurantbransjen har ord på seg for å være en krevende arbeidsplass og strever med å rekruttere faglærte kokker og servitører. Men Inger Marie Kjørmo Spilling elsker når det koker.

Det er en stille formiddag på kjøkkenet på Mandal Hotel, de ansatte jobber rolig og konsentrert. Kokkelærling Inger Marie (20) forteller om et inkluderende miljø.

–På kjøkkenet er vi som en familie som jobber sammen. Det er morsomst om kvelden når vi jobber med a la carte. Man får et rush, for det er mye som skjer på én gang. Teamet begynner å jobbe i takt, og man trenger nesten ikke snakke.

Man hører ofte om kokkeyrket at det er mye stress, hva tenker du om det?

–Det er det. Det er mye stress når det er travelt. Men det er også rolige perioder med mye kos. 

Inger Marie mener at selv om man er stressa, er det mulig å finne en ro nettopp fordi man har et lag av gode kolleger rundt seg. 

–Har man en dårlig dag, så «bærer» teamet deg. Man lærer også å takle tempoet bedre med tiden, sier Inger Marie.

Hun påpeker likevel at man bør like litt «action», dersom man ønsker å bli kokk.

Begynte tidlig

For Inger Marie var veien til restaurant- og matfag ved Mandal videregående relativt kort, rent mentalt.

Hun har vokst opp med en far som var opptatt av jakt, og hjemme på Akland der hun vokste opp hadde de geit, gris og sau. Helgene gikk med til slakt av dyr og foredling av kjøtt. Helt fra hun var liten sto Inger Marie og faren i timevis ved kjøkkenbenken og jobbet.

–Da jeg begynte på restaurant- og matfag på videregående merket jeg umiddelbart at jeg var på rett sted. Der var det lite teori, vi kunne være hele dager på kjøkkenet og jobbe kreativt. Jeg lærer best ved å gjøre ting, jeg hater å sitte stille på skolebenken og bare høre etter, sier Inger Marie.

Verdifulle lærlinger

Inger Marie er typen som liker å ha litt frie tøyler når hun jobber og å ha muligheten for å kunne påvirke valgene som tas på kjøkkenet. 

Hotelldirektør Lotte Fredriksen setter pris på lærlinger som tør å ta litt plass.

-Det er jo veldig forskjell på folk, men jeg forventer av lærlingene at de etter hvert tør å ha en stemme og komme med forslag. At de ønsker å være kreative. Det er litt viktig for oss, slik at vi ikke går i de samme sporene hele veien.

Hotelldirektøren forteller at de siden hotellet startet har hatt flere lærlinger, både på salg/resepsjon og innen kokk- og servitøryrket. Hun vil gjerne ha flere. Hun forklarer at selv om opplæring av lærlinger kan være krevende for bedriften, så får man mye tilbake av lærlingene.

–Ting endrer seg hele tiden, og lærlingene bringer inn ny og frisk kunnskap til oss som jobber her, sier Lotte Fredriksen.

For Mandal Hotel er det viktig å ha lærlinger også av andre grunner.

–Det kan være et konkurransefortrinn, da mange av våre bedriftskunder knyttet til kurs- og konferansedelen av hotellet ønsker å velge et hotell som har lærlinger tilknyttet, sier Fredriksen.

Blir lærlingene værende i bedriften etter endt læretid?

–Noen fortsetter når læretiden er over, mens andre forsvinner. Det er helt naturlig. En fin ting med å jobbe på hotell, er at det er flere avdelinger her og varierte muligheter. Det håper vi gjør oss til en attraktiv arbeidsplass.

Kjøkkenansatte Sokly og Adel sammen med hotelldirektør Lotte.

Ettertraktet vare

Kokkelærling Inger Marie er klar over at hun som snart faglært kokk tilhører en nærmest rødlistet art og trives med tanken på å være ettertraktet. Hun ser ikke for seg at hun blir værende i Mandal. Hun trives med å «vandre» og ser både Oslo og Nord-Norge som aktuelle steder å jobbe.

–Fordelen med dette yrket er at man kan jobbe hvor som helst. Og at man er garantert jobb, slik jeg ser det. Man kan reise til utlandet å jobbe om man vil det, det er bruk for kokker overalt.

Hvis du kunne velge på øverste hylle, hva er drømmejobben?

–Drømmen er å starte min egen restaurant langt inne på heia et sted. Et sted hvor man kunne tilby kortreist mat, og der gjestene kunne få et innblikk i hvor råvarene kommer fra. Med den bakgrunnen jeg har syns jeg det er viktig, så et slikt sted ville vært gøy å starte, sier kokkelærlingen.

+47 992 43 635

Facebook

Å finne drømmejobben starter ofte med en utdannelse som trigger dine interesser eller talenter. Vi tror unge og andre vet alt for lite om hvilke jobber som er der «ute» og hva de innebærer. På JOBBLOKALT får du vite litt mer om jobbene som finnes i Lindesnes og hvilke utdannelser som kan gi deg jobben.

Her finner du korte filmer hvor ungdom forteller om jobben sin, og vi deler gode historier fra lokalt arbeidsliv. Har du en historie du vil dele, ta kontakt!



LES MER OM PROSJEKTET