–Jeg er altfor rastløs til å sitte stille hele dagen, så «studiespes» hadde ikke vært noe for meg, ler Amanda Jessen. Isteden er hun i full sving i konditoravdelingen hos Edgars Bakeri.
Amanda Jessen (18) og Thale Bjorvatn (22) er konditorlærlinger hos Edgars Bakeri på Saltverket. Amanda begynte som lærling i høst, mens Thale er ferdig med læretiden til våren. De er travelt opptatt med å lage julemarsipan når Næringshagen kommer på besøk.
Ville jobbe kreativt
Thale forteller at hun alltid har vært glad i å jobbe med hendene og lage ting. Hun gikk tidligere på kunstskole og hadde lyst til å fortsette å gjøre noe kreativt. Samtidig ønsket hun en jobb med litt trygghet, det fristet ikke med frilansjobbing.
– Dette var utgangspunktet mitt. At det ble akkurat konditorfaget var litt tilfeldig, men heldigvis ble det slik. Jeg viste seg at jeg traff helt riktig, sier en glad 22-åring.
Både hun og lærlingkollega Amanda har gått på Sam Eyde videregående skole i Arendal, hvor de har studert restaurant- og matfag etterfulgt av baker- og konditorfaget.
Hos Edgars har de varierte arbeidsdager, hvor de produserer alle typer kaker, pakker varer til utsalg og lager ting på bestilling.
– Vi får gjøre alt mulig. Heldigvis blir vi ikke bare satt til de kjedelige oppgavene, som å smøre former og rengjøre utstyr. Og vi får lov til å komme med ideer og sette vårt preg på det vi lager, for eksempel når vi lager kaker på bestilling, forteller Thale.
Ikke en salderingspost
Daglig leder hos Edgars, Rune Vindsetmo, forteller at lærlingene er viktige for bedriften. Edgars har per i dag 4 konditorlærlinger, men har tidligere også hatt lærlinger i butikkfaget, noe Vindsetmo ønsker seg flere av.
– Lærlingene er en berikelse for oss på Edgars. De tilfører mye kunnskap, og de bidrar til at vi må holde oss faglig oppdaterte. Ved å ta imot lærlinger må vi rett og slett skjerpe oss litt!
Bakerisjefen forklarer at det å inkludere lærlinger i driften er et ansvar Edgars ønsker å ta i nærmiljøet. Han erfarer at det har vært en endring når det gjelder baker- og konditorfagets status de senere år.
–Tidligere kunne baker- og konditorfaget være en slags salderingspost for de elevene som ikke var teoretisk sterke. Nå har dette faget mange elever med en genuin interesse for mat. Blant annet har mange jenter blitt inspirert til å bli konditorer fordi kule kakeblogger og flotte kaker i sosiale medier er blitt en vedvarende trend, mener lederen.
Samtidig poengterer Vindsetmo at et mer praktisk yrkesløp kan være redningen for dem som sliter på skolen.
– Edgars ønsker å være en inkluderende arbeidsplass med ulike typer arbeidstakere. Vi forsøker å møte hver person individuelt og kartlegge hva den enkelte er god på. Vi ser etter potensialet i den enkelte, rett og slett.
Lærer gjennom feil
Lærlingene bekrefter mye av bildet som Vindsetmo tegner av arbeidsplassen Edgars.
–Vi er blitt så godt tatt imot. De som jobber her er tålmodige med oss. Vi får god opplæring, og det er lov å gjøre feil. De som jobber her er heller ikke redde for å vise at de gjør feil, og det er jo feilene man lærer mest av. Da får man tips man eller ikke ville fått, forklarer Amanda.
Thale stemmer i:
– Det er veldig deilig at man ikke trenger å være så perfekt! Det gjør at vi lærer mer og blir flinkere.
Begge synes at erfaringene de gjør seg som lærlinger føles mer nyttige enn det de lærte på skolen.
–Her ser vi hvordan er bedrift faktisk fungerer, og vi blir mer spesialiserte i håndverket vårt. Skolen er mer generell og tradisjonell, mens en bedrift må tilpasse varene etter hva kundene faktisk etterspør, sier Amanda.
Edgars-sjefen sier han kunne ønske at elevene kom tidligere ut i praksis.
– De fleste går to år på skolen før de i det hele tatt får prøvd seg i en reell bedriftssammenheng. Skolen er ofte et «Mikke Mus»-format med lite plass og dårlig utstyr. Hos oss er arbeidsforholdene lagt ordentlig til rette for produksjon, og man lærer på en annen måte.
Travelt, men «chill»
Amanda og Thale er travelt opptatt med juleforberedelser på Egars kjøkken. Hvite, velsmakende marsinpannisser ligger på rekke og rad, og de ansatte beveger seg effektivt omkring arbeidsbenkene.
Vindsetmot forteller at konditoryret tidvis er krevende, og at noen også ramler også av lasset.
–Selv om vi har mye å gjøre er det egentlig ganske «chill» her. Vi snakker sammen og hører på musikk mens vi jobber, og vi har det veldig gøy, avslutter Amanda.