I forbindelse med pandemien måtte man tenke nytt ved Umoe Mandal. Etterspørselen var høy, tilgangen på utenlandsk arbeidskraft hadde stoppet opp og konkurransen om fagarbeiderne var hard.

–For å få gang i rekrutteringen måtte vi åpne verktøykassen og ta i bruk nye verktøy. Vi måtte tenke fleksibilitet og skreddersøm rundt ansettelsene i mye større grad enn tidligere. Vi valgte å ta i bruk ufaglært arbeidskraft og var villige til å tilpasse opplæringsløpet mer på individnivå, forteller HR-leder hos Umoe Line Sissel Langeland.

Kom inn via NAV

Langeland tok blant annet kontakt med NAV, for å få hjelp med rekrutteringen. NAV ga dem en «bred» liste med ufaglærte kandidater, som ble invitert til omvisning og informasjonsmøte hos Umoe.

–Noen falt av umiddelbart, mens andre tente på ideen om å jobbe her, forteller HR-lederen.

Umoe endte med å ta inn seks NAV-kandidater på et halvt års opplæring. Suksessraten ble faktisk 100 prosent for dette kullet, alle ble ansatt og ønsket i tillegg å tegne lærlingkontrakt.

Nå er tre nye kandidater godt i gang med programmet.

Én av dem er Ingvild Nygaard (27). Hun har fagbrev som institusjonskokk, men ønsket ikke å fortsette som kokk. Hun søkte mange slags jobber og var åpen for å jobbe i industrien. Det var NAV som satte henne på sporet mot Umoe.

Hva tenkte du da du kom hit på omvisning?

-At det så vanskelig ut, kommer det kontant fra Ingvild.

Ingvild jobber med polymerkompositt. Hun sier det har vært mye å lære, men at opplæringen har vært god og at jobben er gøy.

På spørsmål om hva som er det viktigste hun har lært på sin nye arbeidsplass, svarer hun smilende:

-At det går an å trives på jobb!

Nicholas Hansen går i lære som industrimekaniker.

På feil hylle

Nicholas Hansen (19) fant veien til Umoe på egenhånd.

På ungdomsskolen fikk han høre at hvis man ikke visste hva man skulle bli, var det lurt å velge studiespesialisering. Nicholas valgte og fullførte derfor studiespes, men følte at han var på feil spor.

–Jeg var egentlig ganske skolelei. Jeg ønsket å jobbe fremfor å studere videre. Gjennom en bekjent fikk jeg høre at de trengte folk hos Umoe, og jeg tenkte at industrimekaniker kanskje kunne være noe for meg, forklarer Nicholas.

Han sendte en åpen søknad til Umoe og fikk etter intervju komme inn som lærling. Siden han mangler den teoretiske biten, får han en noe lengre læretid.

–Her har jeg lært at man ikke må være redd for å spørre! Når man er ufaglært har man mange spørsmål, ingen spørsmål er dumme, sier Nicholas.

Lyst og vilje

–En utradisjonell vei, slik vi legger opp til her, krever noe av oss som bedrift. Det går mye ressurser til opplæring, men dette gir oss kompetent og stabil arbeidskraft. Så vi gjør dette for å styrke bedriften, ikke kun for å gi arbeidstrening, forklarer Arne Hægeland som er hovedtillitsvalgt hos Umoe.

Hvilke kriterier stiller Umoe til dem som ønsker arbeid her?

–De må ha lyst og pågangsmot, resten kan man lære på veien, forklarer Hægeland.

På spørsmål om Umoe ville kunne ta inn kandidater rett fra ungdomsskolen, mener Hægeland at han ikke vil utelukke det, men at det kommer an på modenhet og motivasjon hos den aktuelle kandidaten.

Dere er ikke redde for å bruke en masse ressurser på å gi dem opplæring og arbeid, for så å miste dem?

–Nei, vi tror at de blir, smiler Hægeland.

+47 992 43 635

Facebook

Å finne drømmejobben starter ofte med en utdannelse som trigger dine interesser eller talenter. Vi tror unge og andre vet alt for lite om hvilke jobber som er der «ute» og hva de innebærer. På JOBBLOKALT får du vite litt mer om jobbene som finnes i Lindesnes og hvilke utdannelser som kan gi deg jobben.

Her finner du korte filmer hvor ungdom forteller om jobben sin, og vi deler gode historier fra lokalt arbeidsliv. Har du en historie du vil dele, ta kontakt!



LES MER OM PROSJEKTET